PRIMARIA COMUNEI CORONINI

Judetul Caras-Severin

PREZENTARE LOCALA

        Prezentare generala
    Comuna este cea mai noua colonie romaneasca din clisura Dunarii. Istoria sa este involburata ca apele fluviului in prag de furtuna. In 1859, din porunca grofului Coronini Cronberg, vechii localnici parasesc vatra veche a satului, Alibeg, si se aseaza pe malul Dunarii. In 1967 comunistii modifica denumirea comunei si astfel, dintr-o localitate al carei nume respira aer burghez, Coronini devine Pescari. Catre finalul perioadei comuniste, timp de doi ani, in 1989 comuna se desfiinteaza si devine sat apartinator de Moldova Noua, pentru ca in anul 1990 sa redevina comuna Pescari. In anul 1995, se revine la vechea denumire, aceea de Coronini.
    Acest colt al Romaniei a fost intotdeauna unul de o frumusete inegalabila. Pe de o parte, stralucirile molcome ale Dunarii, iar de cealalta parte verdele relaxant al dealurilor si muntilor cu paduri din apropiere. Dincolo de faptul ca aceasta zona a fost binecuvantata cu atatea frumuseti, locul prezinta oportunitati pentru afaceri turistice profitabile.
    Aproape de Coronini Dunarea si-a sapat drum prin calcare mezozoice.In peretele de calcar de pe malul romanesc se deschide gura unei pesteri "Gaura cu Musca". Aceasta pestera prezinta baraje de travertin, in spatele carora se acumuleaza laptele de piatra, odontolite si stalactite.
    In abruptul din stramtura Pescari Alibeg se deschide pestera Gaura Chindiei, rezervatie arheologica unde au fost descoperite urme de arta rupestra ce apartin paleoliticului si neoliticului dar si urme din perioada de locuire protodacica si dacica.
    La capatul estic al comunei, in mijlocul Dunarii, se afla o stanca numita de localnici Baba Caia. Stanca respira legende. Coronentii povestesc despre uncneazcare si-a legat de ea nevasta infidela, s-omanance corbii si s-o bata vanturile napraznice care involbureaza fluviul .
    Sus, pe dealul Cula, un turn stingher, nebagat de nimeni in seama, sta straja satului. Sunt ruinele cetatii  Sf. Ladislau, ridicata in secolul al XV-lea impotriva navalirilor turcesti.
    Populatia comunei Coronini este in mare parte de nationalitate romana, iar numarul locuitorilor este de aproximativ 2000 de suflete.
    Din localitatea Coronini, de pe malul Dunarii se urca pe munte  5 km pana la Sf. Elena, sat apartinator comunei Coronini. La intrarea in sat este placuta bilingva. Locuitorii acestui sat sunt de etnie ceha. Principala cauza a migrarii cehilor catre Banat a constituit-o razboiul cu francezii.
Sfanta Elena este cel mai vechi sat de cehi din Clisura Dunarii, primele familii cehe stabilindu-se in aceste locuri inca din anul 1823. Locul in care s-au stabilit a fost botezat Elisabetfely,.iar peste doi ani, in 1825, a fost infiintat si Sfanta Elena.
    La intrarea in defileul Dunarii, timpul pare oprit. Un mit al genezei de o neinchipuita grandoare ar fi putut sa se fi imaginat aici. Si cine stie daca el n-a fost imaginat intocmai, daca pietrele cioplite, singurii martori ai omului stravechi, ar putea sa vorbeasca. Dar poate si mai bine inca, istoria acestei geneze ar putea fi dedusa din privelistile peisajului insusi, cu conditia ca ochiul privitorului sa stie deslusi in infinitele dantelarii ale reliefului, taiate si zimtuite de ploi si de fluviu.
 
       Informatii demografice
    Populatia comunei Coronini - 1359 locuitori
    Populatia satului Sfanta Elena (sat apartinator) - 522 locuitori
    Total - 1881 locuitori
    Suprafata agricola- 1355 ha
    Izlaz- 734,94 ha
    Total suprafata comuna - 2089,94 ha
    Nr. de gospodarii Coronini- 430
    Nr. de gospodarii sat apartinator Sf. Elena - 208